H Van links naar rechts: Louw Kaptein, Jacob Snoek, Herman Bruinink, Joep de Leeuw, Paulus de Boer, Joey Volwater, Marijke Clarisse, Bart Last, Paulus Visscher en Ruben van Beek. De vissers Arend de Beer en Klaas Kaptein ontbreken.
H Van links naar rechts: Louw Kaptein, Jacob Snoek, Herman Bruinink, Joep de Leeuw, Paulus de Boer, Joey Volwater, Marijke Clarisse, Bart Last, Paulus Visscher en Ruben van Beek. De vissers Arend de Beer en Klaas Kaptein ontbreken. Vissersbond

Vissers verdiepen zich in modellen

Algemeen

URK – IJsselmeervissers willen graag meer inzage hebben in de wetenschappelijke bestandsschattingen. Wageningen Marine Research verzorgde afgelopen maand op verzoek van de PO IJsselmeer bij de Nederlandse Vissersbond een cursus visserijmanagement IJsselmeer/Markermeer, mogelijk gemaakt vanuit het Scholingsfonds van de provincie Flevoland.

Vanuit de IJsselmeervissers was er behoefte om meer inzicht te krijgen in de visserijmodellen voor het IJsselmeer/Markermeer en de berekeningen die hier achter liggen. WMR geeft jaarlijks beleidsadvies aan LNV op basis van deze modellen. Zodoende heeft WMR samen met de Nederlandse Vissersbond een driedaagse cursus visserijmanagement opgezet. Donderdag 25 april was de laatste dag en ontvingen de vissers een certificaat.

Tijdens de eerste cursusdag werd door WMR een inleiding gegeven over ingrijpende veranderingen die hebben plaatsgevonden in het IJsselmeergebied. Er werd kort ingegaan op het kuilverbod van 1970 en de nettenreductie van 85% in 2014.

De vissers zien onderbevissing en windmolens als grootste uitdagingen. Op basis hiervan kwam een lange en boeiende discussie op gang over externe factoren die de visstand van het IJsselmeer kunnen beïnvloeden.

IJsselmeervisser Paulus de Boer wilde graag dieper ingaan op de formules die ten grondslag liggen aan de modellen en ging daarover in gesprek met WMR-modelleur Thomas Brunel. De Boer houdt zijn bedenkingen maar was wel blij om te horen dat alle variabelen die in de formules gebruikt worden gebaseerd zijn op onderzoeken voor het IJsselmeergebied zelf. Dat maakt de modellen volgens hem wel eerlijk.

Marijke Clarisse en Joey Volwater van WMR gaven uitleg over basisprincipes van populatiemodellen en het belang van sterfte en rekrutering. De vissers vroegen zich met name af hoe een model dat de toekomstige visonttrekking moet berekenen, rekening houdt met externe factoren zoals extreem weer. Afslag-, logboek- en marktbemonsteringsdata zijn onmisbaar voor de modellen van WMR.

De onderzoekers van WMR maakten op de laatste cursusdag duidelijk dat men in de modellen rekening houdt met meerdere scenario’s. Daaruit kiest LNV een scenario dat het beste past bij hun beleidsdoelen. WMR geeft desgevraagd advies, maar LNV maakt uiteindelijk de beleidskeuzes. Dit was niet altijd even duidelijk voor de vissers.

Na afloop gaven de vissers aan een hoop nieuwe dingen te hebben geleerd over de voedselketen, formules en de onmisbaarheid van de IJsselmeervisser voor het maken van de visserijmodellen. Bovendien zorgde de cursus voor meer wederzijds begrip tussen de IJsselmeervissers en WMR. De vissers begrijpen nu beter welke rol WMR speelt in het IJsselmeerbeleid en hoe de visserijmodellen in elkaar zitten. Daartegenover heeft WMR een beter beeld welke vragen en zorgen er onder de IJsselmeervissers leven.

De Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer bedankt Joey Volwater, Marijke Clarisse, Joep de Leeuw en Thomas Brunel van WMR voor de heldere uitleg en de goede verstandhouding met de IJsselmeervissers. Daarnaast bedankt men de provincie Flevoland voor het mede mogelijk maken van deze cursus.