Afbeelding
xx

Petitie tegen Noors exportverbod productiezalm

Algemeen

BRUSSEL – Noorwegen moet het verbod op export van beschadigde zalm (‘productie-zalm’) opheffen, of anders dispensatie geven als de totale oogst voor meer dan 8 procent uit productie-zalm bestaat. Een grote groep zalmverwerkers uit de Europese Unie wil dat middels een petitie aankaarten bij de Europese Commissie.

In Noorwegen wordt geoogste zalm onverdeeld in de categorieën Superior, Ordinary en Production. Laatstgenoemde categorie wordt ook wel prod-fish genoemd. Dit is zalm die gaandeweg het kweek- en oogstproces op een of andere manier beschadigd is geraakt. Noorwegen wil niet dat deze zalm als zodanig het land verlaat, want daarmee zou de goede naam als zalmkweeknatie aangetast kunnen worden.

Van de veel goedkopere prod-fish kunnen in Noorwegen heel goed zalmfilets worden gemaakt. Hierdoor wordt een aantal Noorse zalmverwerkers enorm bevoordeeld ten opzichte van de duizenden zalmbedrijven in de Europese Unie, die zijn aangewezen op de veel duurdere Superior en Ordinary zalm. Het probleem wordt manifester als het aandeel prod-fish in de oogst groter wordt. Normaal is dat volgens de bedrijven in de EU minder dan 8 procent, maar de afgelopen jaren steeg dat aantal in sommige maanden tot meer dan 40 procent.

Een groep zalmverwerkers uit Polen, Denemarken, België, Spanje, Frankrijk en Nederland wil dat het Noorse exportverbod op prod-fish wordt opgeheven, of dat er op z’n minst een vorm van dispensatie komt als het aandeel prod-fish van de totale oogst meer dan 8 procent is. Volgens de initiatiefnemers ontstaat er bij die hoge percentages een chaotische situatie, zowel voor de Noorse kwekers als de Europese verwerkers, omdat er dan veel meer zalmfilet uit Noorwegen op de markt komt. Momenteel ligt het percentage volgens marktdeskundigen rond de 33 procent.

De Europese verwerkers verwijten Noorwegen protectionisme en vage regelgeving en wijzen op het gevaar van fraude en van prijsinstabiliteit. Noorwegen hoeft ook niet te vrezen voor het verlies van de goede naam; in de EU kan prod-fish heel goed verwerkt worden tot een premium product, zoals dat ook gebeurt met zalm uit Schotland, Ierland en Faeröer, die minder strenger regels hebben ten aanzien van de uitvoer van beschadigde zalm.

Elk bedrijf dat door het exportverbod wordt getroffen wordt uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het initiatief en de petitie te ondertekenen.